Select Page

Om een loterij te winnen, zal je eerst een lot moeten kopen. Om met een heerlijk zonnetje frisgroene grassprieten tussen je tenen te voelen, dan moet je in maart de handen uit de mouwen steken.

Maart is de maand bij uitstek om de grasmat wakker te schudden en erg ingewikkeld hoeft het niet te zijn.

  1. Hark het gras aan om aanwezige mossen, het laatste dode blad en takjes te verwijderen.
  2. Met een verticuteerhark kun je vervolgens de graswortels “snijden”, het stukmaken van de wortels stimuleert de pollen te groeien en daarmee te verjongen.
  3. Indien gewenst kun je plekken vers inzaaien.
  4. Verwen het gras door deze te bemesten. Ikzelf gebruik koemest korrels die in tuincentra e.d. te verkrijgen zijn.
  5. Maaien… nu, eind maart, heb ik de eerste duizenden meters voor een eerste keer gemaaid met een grasmaaier/mulcher. Deze zitmaaier (ja hallo, wie wil er nu niet rondscheuren met het maaien van gras, haha)  “mulcht” het gras door deze meerdere malen door de messen te zuigen. Deze korte sprieten helpen in het bemesten van het gazon.

Ikzelf speel vals, en dat mag, als je het maar eerlijk doet. Jarenlang heb ik namelijk geprobeerd om op een nette manier de madeliefjes (Bellis perennis) tussen mijn grassprieten vandaan te krijgen. Ik moet zeggen, ik was niet erg fanatiek, of beter gezegd, ik liet mij makkelijk door mijn dochters motiveren om ze te laten staan. Die hebben toch ook wel erg veel lol met deze “eeuwig durende schone”, een prachtige benoeming zoals haar Latijnse naam weergeeft. Madeliefjes geven mij ook een prima groene en beloopbare bedekking, en daar is het om te doen toch?

Dus voor mij niet echt een graslot uit de loterij, de winst haal ik uit de glimlach van mijn dochters als zij zichzelf weer eens versieren met madeliefjes…

FacebookmailFacebookmail