Blijverrast was ik Met het verzoek om een traditionele “Aalsmeerse” tuin te ontwerpen. Na enig onderzoek werden vermoedens bevestigd, deze traditionele tuinen waren verre van romantisch. Veelal praktisch en vaak een verlengstuk van de achterliggende kwekerij. Naast grond die voor de “teelt” toebedeeld was, zag je vaak een verharde straat, wat grint en een border. De verharding was bedoeld voor het keukentrappetje om het huis te onderhouden of een bankje voor een bak koffie. Het grint (of zelfs cokes) als praktische grondbedekking en een border voor een zomerse bloeiende vaste plant zoals perkgoed, Anjers of Dahlia’s. De border was rond of vierkant en soms in een creatievere vorm te vinden, een ruit/wybertje…
Mooi, praktisch en idyllisch, maar ook eigentijds en tijdloos?
In deze tuin heeft de verhoogde border, die in de volle breedte van de tuin loopt, een rand van Cortenstaal. En waar het pad deze border doorklieft is een voetrooster met onderbeplanting geplaatst. Op deze manier lopen de (in Aalsmeer eerder geteelde planten) als een groene strook door de tuin. Ter vervanging van het grint of de cokes is gekozen om een grove split te gebruiken die de kleur en afmeting heeft van deze laatst genoemde cokes.
Het “fietsenhek” naast de voordeur is een replica van het hek zoals deze als opgang van de Aardbeienbrug heeft gestaan. Uiteraard in Aalsmeers “prêêmunvèrruf” zwart!
Een detailfoto van het voetrooster in de border:



